Hoe mensen op medicijnen reageren, kan per persoon verschillen. Zo worden amitriptyline of codeïne bijvoorbeeld niet door iedereen even snel verwerkt. Dit komt mede door genetische variaties, die de werking van enzymen beïnvloeden.
Toch krijgen mensen over het algemeen eenzelfde startdosering van een medicijn voorgeschreven. Blijkt een middel niet aan te slaan? Of treden er bijwerkingen op? Meestal wordt dan pas de dosis aangepast. Of een ander middel gekozen.
Met de DNA-test iGene FARMA is het echter ook mogelijk om preventief in kaart te brengen op welke medicijnen jij waarschijnlijk afwijkend reageert. In je persoonlijke farmaco-profiel zie je bovendien welke enzymen hierbij een rol spelen.
Kortom: een uitgebreid farmacogenetisch paspoort. Daarmee kan een arts of apotheker voor jou meteen het juiste geneesmiddel en de juiste dosering kiezen, op basis van de laatste farmacogenetische kennis.
In dit pakket: iGene app / Ruwe data / PDF rapport / Persoonlijke kenmerken / Medicijn-gevoeligheid / Farmacogenetica / Berichtenservice
Vergelijk de pakketten
Medicijngevoeligheid
"Sneller de juiste medicijnen in de goede dosering"
Een overzicht van jouw genetische gevoeligheid voor een groot aantal veelgebruikte medicijnen. Een arts of apotheker kan deze informatie gebruiken om te bepalen welk geneesmiddel het beste bij jou past, en sneller tot de juiste dosering te komen. Hiermee kunnen medicatiefouten en onnodige bijwerkingen worden voorkomen.
Vergoeding zorgverzekeraar
In gesprekken met diverse zorgverzekeraars is aangegeven dat een farmacogenetische DNA-analyse in het kader van geconstateerde bijwerkingen of onwerkzaamheid in veel gevallen wordt vergoed. Omdat dit van verzekeraar tot verzekeraar kan verschillen, is het handig om dit bij je eigen zorgverzekering na te vragen. Mogelijk gaat de test van het eigen risico af. Het is niet altijd duidelijk of de test wordt vergoed wanneer er geen sprake is van een medische noodzaak (het uitvoeren van een farmacogenetische test vóór het gebruik van medicijnen). Ook dit kan (vooraf) bij de verzekeraar worden nagevraagd.
Met het farmacogenetisch paspoort van iGene worden alle relevante (CYP-)enzymen, transporteiwitten en HLA-typeringen onderzocht voor €229. Dit bedrag is inclusief iGene app met uitslagen en informatie over de eventuele kans op bijwerkingen voor ruim 60 relevante medicijnen. Met deze informatie kan een arts of apotheker meteen het juiste geneesmiddel en de juiste dosering kiezen.
Farmaco-profiel
"Informatie over jouw enzymwerking"
Uitgebreide informatie over de enzymen die de activiteit en werking van verschillende medicijnen beïnvloeden, aan de hand van een overzicht van jouw persoonlijke enzymwerking. Dit profiel kun je eenvoudig delen met je huisarts of apotheker.
Wanneer is een farmacogenetisch onderzoek zinvol?
-wanneer je nu en in de toekomst medicijnen op maat voorgeschreven wil krijgen (een eenmalige DNA-test geeft levenslang waardevolle informatie over medicijngevoeligheid)
-in geval van bijwerkingen van medicatie
-wanneer het effect van medicatie ondanks een (normale) standaard dosering uitblijft
- wanneer bij standaard doseringen ongewoon hoge of lage plasmaspiegels van een medicijn ontstaan