Laatst bijgewerkt: 02-09-2024
Door de vragen te beantwoorden zie je of een iGene Paspoort iets voor jou is en zo ja: welke iGene DNA-test voor jou interessant kan zijn.
1. Ben je 18 jaar of ouder?
2. Heb je een Europese of Aziatische etnische achtergrond?
3. Vind je het interessant om informatie te krijgen over allerlei persoonlijke kenmerken, zoals je cafeïnegevoeligheid, je kans op rood haar en een mogelijke glutenintolerantie of lactose-intolerantie?
4. Wil je weten voor welke geneesmiddelen jij extra gevoelig bent?
5. Vind je het prettig om leefstijladviezen op relevantie gerangschikt voorgeschoteld te krijgen, ook als het gaat om bekende gezondheidsadviezen?
6. Begrijp je dat genetische aanleg niet de enige factor is die jouw kans op allerlei aandoeningen bepaalt, maar dat bijvoorbeeld ook leefstijl een belangrijke rol speelt?
Verschillende factoren hebben invloed op het wel of niet ontwikkelen van bepaalde aandoeningen. Bij iGene brengen we jouw genetische aanleg in kaart aan de hand van een DNA-analyse.
Naast de genetische component spelen voeding-, leefstijl-, en omgevingsfactoren een belangrijke rol bij ziekte en gezondheid. Het iGene Paspoort zet per aandoening naast je genetische aanleg ook de meeste relevante leefstijladviezen voor je op een rij.
7. Is er een specifieke ziekte die op ongewoon jonge leeftijd veel voorkomt in jouw familie? En is het opsporen hiervan de reden dat je een DNA-test wilt doen?
Als je specifiek genetisch onderzoek wil laten doen naar een bepaalde aandoening die relatief veel en op ongewoon jonge leeftijd in de familie voorkomt, raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. Met de huisarts kun je overleggen of je in aanmerking komt voor erfelijkheidsonderzoek door een klinisch geneticus. Een klinisch geneticus is gespecialiseerd in familiaire/erfelijke aandoeningen.
Zo kan een mutatie in het BRCA1 of BRCA2-gen leiden tot borst- eierstok- of prostaatkanker op ongewoon jonge leeftijd. Heb je een vermoeden dat dit in jouw familie voorkomt, kijk dan op de website
hetzitindefamilie.nl en neem contact op met de huisarts om dit te bespreken.
TOON DE CONCLUSIE
Je hebt nog niet genoeg vragen beantwoord om een conclusie te kunnen geven.